Atraskite vietinės virtuvės malonumus kelionės į Iraną metu
By straipsniai
Iranas – nuostabios, lietuviams gal kiek neįprastos virtuvės, atradimas, o iraniečiai mėgsta daug ir skaniai pavalgyti, o pirmenybę teikia mėsos patiekalams. Galima sakyti, kad jiems patiekalai be mėsos – tiesiog ne maistas, o ruošia ir valgo pačią įvairiausią mėsą: jautieną, avieną, kupranugarių mėsą, taip pat paukštieną, tik vietos gyventojai jos nelaiko mėsa. Tiesa, Iranas musulmoniškas kraštas, islamą išpažįsta maždaug 95 proc. gyventojų, todėl kiaulienos patiekalų jie nepripažįsta. Tokios valgymo tradicijos labai senos, jų šaknys slypi giliai tautos istorijoje: klajoklių gentys dėl savo gyvenimo būdo dirbti laukų negalėjo. Todėl jų racione daržovių ir augalinių patiekalų būdavo labai mažai, o pagrindinis klajoklių maisto šaltinis buvo kartu su jais iš vietos į vietą keliaujantys galvijai.
Taigi, mūsų dienomis kelionės į Iraną metu šalies restoranuose galite užsisakyti „kebab“ – tai kepta jautiena, „šišlik“ – kepta aviena, „kelepače“ – virta avies galva, taip pat ir „džiudže kebab“ – keptos vištienos. Kita vertus, nereiktų apsigauti, kad Iranas, išskyrus mėsos patiekalus, nieko daugiau negali pasiūlyti, iraniečiai labai mėgsta gaminti mėsos ir daržovių troškinius, kurie troškinami paprastai net keletą valandų. Vakarop tradicinėse vietinėse užeigose galima paragauti įvairių sriubų iš gyvulių organų (pavyzdžiui, skrandžio ar žarnų). Sriubos taip pat verdamos gana ilgai – visi į sriubą sudėti produktai turi susilieti į vieną masę. Patiekalai čia valgomi su ryžiais, įvairiomis žolelėmis pagardintomis jogurtu, dar čia mėgstamos pupeles. Valgydami iraniečiai mėgsta užsigerti jogurto gėrimu – „dugh“. Be to, Iranas turėtų patikti ir duonos mėgėjams, nes čia kepami įvairių rūšių duonos paplotėliai. Vieni geriausių – tai „sangak“ – kepami ant akmenų, savo išvaizda primena didelius ir storus blynus. Dažnai kepami daržovių ir įvairių žalumynų apkepai – „kuku“.
Apskritai iraniečiai vartoja labai daug įvairiausių prieskoninių žolelių. Nuplautas žoles ant stalo jie patiekia paprasčiausiai dideliuose dubenyse, jas ima saujomis ir skanauja vietoje mums įprastų salotų. Dar Irano gyventojai mėgsta arbatą ir vaisius, ypač po popiečio miego (siestos). Taip pat arbata, vaisiais ir saldumynais vaišinami svečiai, prieš jiems patiekiant pagrindinius pietų patiekalus. O desertui mėgaujamasi tortais, dažnai gausiai apteptais kremu ir įmantriai papuoštais.
Vietiniai restoranai mūsų akimis yra gana egzotiški. Pavyzdžiui, daug kur tiesiog nerasite stalų, žmonės čia sėdi ant kilimais užtiestų pakylų, ant kurių, kad būtų patogiau, pridedama pagalvėlių. Viduryje tokios pakylos tiesiama staltiesė, o ant jos kraunami užsakyti patiekalai. Dar reikėtų pažymėti, kad Irane valgoma daug kartų per dieną – dažniau nei Lietuvoje. Iranas – gana konservatyvių pažiūrių, todėl valgymas – viena pagrindinių vietinių gyventojų pramogų.